Slide
Slide
Slide
Slide

Toen ik jong was, wist ik nog helemaal niet wat ik later wilde worden. Pas na het voltooien van het VWO kwam ik er tijdens reizen en bij het werken in de zorg achter dat ik graag iets met m’n handen wilde doen. Langzamerhand werd me duidelijk dat meubelmaken me een mooi vak leek.

In 1984 ben ik van de meubelmakersvakschool (die toen nog heel mooi “vakschool voor meubelmakers, behangers en stoffeerders” heette) gekomen en sindsdien ben ik gevestigd als meubelmaker. En het is inderdaad een mooi vak! Het leukst vind ik de afwisseling. Iedere klant is anders en heeft andere wensen. Daardoor is elk werkstuk, of het nu een sieradenkistje of een keuken is, uniek. Tot die afwisseling behoort ook dat ik elk aspect van het vak zelf in de hand heb.

Vanaf het eerste gesprek, waarbij een uitwisseling van ideeën plaatsvindt, tot en met het afleveren van het resultaat ben ik bij het product betrokken. “Van tekening tot rekening” noem ik dat wel eens. In het begin kon ik maar moeilijk afscheid nemen van iets waar ik een paar weken aan gewerkt had. Dat heeft plaats gemaakt voor routine en een professionele benadering van het werk. Maar wat is gebleven is de aandacht voor detail, de persoonlijke band met de klant en het plezier in het werken met mooie materialen.

Sinds 2017 ben ik verbonden aan stichting De Vliegende Meubelmakers. In de zomer van dat jaar ben ik met een ploeg vrijwilligers naar Oeganda geweest om bij een school in een afgelegen dorp een werkplaats voor houtbewerking op te zetten. Het was de bedoeling dat kinderen die minder makkelijk mee konden komen met de lesstof op school, hier een vakopleiding zouden krijgen en producten voor de verkoop zouden leren maken. Dat was een groot succes: inmiddels hebben de eersten van “onze” kinderen een certificaat gekregen en worden in de werkplaats bedden,kasten, tafels en stoelen geproduceerd. Na thuiskomst was ik zo enthousiast over het werk van deze stichting, dat ik er sindsdien hand- en spandiensten voor verleen.

Voor mij maakt dit de cirkel van mijn leven rond: de combinatie van reizen en jezelf ergens nuttig maken is erg bevredigend.

© 2024 Sidney Haijtema | Site by Nile-graficare.nl